marți, 30 noiembrie 2010

1 DECEMBRIE- ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

        1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala a Romaniei in 1990, reprezentând sarbatorirea Marii Adunari de la Alba Iulia, unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România si care simbolizeaza unirea tuturor românilor intr-un singur stat national. 

        Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anul triumfului idealului national, anul încununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar.


         Activitatea organizata in scoala noastra astazi, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, a abordat doua aspecte importante pentru educatia copiilor:

  • dimensiunea educativa, reprezentand expunerea a doua materiale despre semnificatia zilei de 1 decembrie si despre simbolurile nationale.
  • dimensiunea artistica a fost realizata prin doua concursuri de creatie literara( primul de poezie, iar cel de-al doilea de eseuri)
      Partea muzical-artistica a fost sustinuta de corul scolii, indrumat de domnul profesor Negrut Radu.

Sfîntului Apostol Andrei-ocrotitorul comunei si scolii noastre

         Viata Sfîntului  Apostol Andrei
          Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: "Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos" (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. De aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Si se afla in Scriptura si alte multe invataturi despre dansul.

         Din zilele acelea, ca si ceilaiti Apostoli, Sfantul Andrei l-a urmat pe Mantuitor, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Acesta. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiate de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.
           La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos.                    Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Dumnezeului nostru slava!

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

CERC PEDAGOGIC- MATEMATICA LA SCOALA NOASTRA- LUNI 22 XI 2010

PROGRAM ACTIVITĂȚI

1200 - 1230     Primirea cadrelor didactice
1230 - 1320     Lecție deschisă:  proiect interdisciplinar - “ Dan        Barbilian – Ion Barbu ” ( prof. matematică:  Paruș Violeta,  prof.  lb. română:  Dubere Alexandra)
1320 - 1330     Pauză
1330 - 1400     Referat cu tema:  “ Învățarea centrată pe elev ” ( prof. matematică: Ile Maria)
1400 - 1430     Discuții libere
                                                            DIRECTOR
                                                                                              Prof. Sorin BAN

luni, 15 noiembrie 2010

TETRATLON

            Foarte sigure pe noi şi hotărâte, am mers la Sânmartin pentru a aduce şcolii noastre încă o diplomă. Împreună cu domnul profesor Gelu Pinter, noi: Daniela Carţon, Geanina Purtan, Cristina Torjoc, Bianca Fodor şi Gina Duminică am reuşit să obţinem locul I la tetratlon, faza pe sector.
            Nici la individual nu am fost mai prejos, locul I fiind ocupat de Bianca Fodor, iar locul al III-lea de către Daniela Carţon.
            La primăvară vom merge la faza pe judeţ, unde sperăm să obţinem un loc cât mai bun.

                                                               Au consemnat:     Cristina TORJOC
                                                                                                    Gelu PINTER

miercuri, 10 noiembrie 2010

CERCUL DE MATEMATICA

      Din motive obiective trebuie sa schimb ziua si ora cercului de matematica; acesta se va desfasura, incepand cu 12.11.2010, in fiecare VINERI intre orele 12:00 si 14:00, in CDI. Pana in 25.11 au prioritate elevii inscrisi la concursul Lumina Math.
                                                                                                          Parus Violeta
    
  

luni, 8 noiembrie 2010

JURNAL DE CONCURS


            Era o dimineaţă de toamnă. M-am trezit cu mari emoţii pentru că era ziua în care mergeam la un concurs de cros în Băile Felix.
          La ora 09:00 am plecat din faţa şcolii împreună cu domnul profesor Gelu Pinter şi cu colegii mei care au fost selecţionaţi pentru acest concurs: Baş Diana, Iancu Miruna, Raita Andreea şi Nilgesz Norbert din clasa a IV-a B, Botoş Bianca şi Stoie Cristian din clasa a V-a A, Bogdan Flavia, Purje Camelia, Vaida Damaris, Buibaş Bogdan şi Sanfira Mădălin din clasa  a V-a B, Korponai Nicoleta din clasa a VI-a B, Baş Adela şi Fodor Bianca din clasa a VII-a B, Filimon Felicia şi Bradea Marina din clasa a VIII-a B. Era o dimineaţă frumoasă de toamnă iar vremea parcă era un spectator care vroia foarte mult să înceapă întrecerea. Frunzele ruginii formau un covor lung care era aşternut în toată pădurea. Pe crengile copacilor mai erau câteva păsărele care ne susţineau. După un timp toţi concurenţii am fost chemaţi de către unul din organizatori care ne-a arătat traseul.
          Prima dată au intrat în concurs elevii din clasele a III-a şi a IV-a. Am fost bucuroasă pentru că puteam să-i susţin şi eu. După vreo 20 de minute au urmat cei din clasele a V-a şi  a VI-a printre care eram şi eu. Aveam foarte multe emoţii încât abia aşteptam să ajung la finiş. În final au urmat elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a.
          Şcoala noastră a câştigat trei premii prin Baş Adela locul II, iar Purje Camelia şi Botoş Bianca locul III. Deja nu mai aveam răbdare.Abia aşteptam să ajung acasă şi să îi povestesc mamei mele tot ce am făcut.
            A fost o zi foarte frumoasă. Nu-mi va părea nicodată rău că am participat la acest concurs.

                                                                                              

                                                  Au consemnat:                Flavia BOGDAN
                                                                             Gelu PINTER